Rikke er du stresset? Ja det var jeg…

Jeg gik ned med stress for første gang i 2012. Jeg var pædagog og tillidsmand på mit job og der var fuld fart på med arbejde, møder, hus og alt det andet. Min mand og jeg havde fået vores skønne pige, som vi havde ventet på siden 2007, som er adopteret fra Mali og alt tegnede bare lyst og godt. Men i 2012 knækkede filmen. Jeg havde faktisk haft  en del symptomer på at der var noget galt en hel del gange, hvor min krop prøvede på at råbe mig op med ringen for ørene, svigtende hukommelse og grådlabiletet, irritabilitet, men slog det bare hen. Tænkte jeg bare måtte tage mig sammen. En dag til et TR møde knækkede filmen. Jeg var referant og en af de andre sagde noget som skulle føres til referat. Hun fortalte mig, hvad der skulle stå og jeg blev bare helt blank og måtte spørge igen. Hun gentog og jeg fik tårer i øjnene af frustration for jeg kunne ikke huske det hun lige havde sagt. Der blev stille i rummet og en af de andre TR kvinder kiggede på mig og spurgte mig direkte. Rikke er du stresset? Og ja det var jeg… Jeg tog en stress test online og kan huske alt bare var rødt da jeg fik resultaterne. Jeg tog en dyb indånding og endte med at sygemelde mig.

Jeg var sygemeldt i et par måneder og gik til de obligatoriske samtaler på jobbet og startede op igen efter periode på mindre tid i starten. Det var stadig ikke optimalt og jeg havde det faktisk ikke så godt stadigvæk, men jeg var bange for at miste mit job så prøvede virkelig, men havde mange svære dage, hvor jeg tudbrølede inden jeg skulle på job, men det gik jo ikke at miste mit job tænkte jeg. Da jeg så mistede min gudfar i 2013 blev det hele endnu sværere. Han havde siden jeg mistede begge mine forældre i midt 90erne været en slags forælder for mig så tabet var hårdt. Men jeg prøvede alligevel at tage en dag af gangen…

Bliver jeg mon nogensinde mig selv igen?

Da jeg så i 2013 gik ned med stress for anden gang,  begyndte jeg for alvor at tvivle på, om jeg nogensinde ville blive mig selv igen. Jeg var på skiferie med familien og gik helt i sort over ikke at vide, hvor jeg skulle sidde omkring morgenbordet. Det hele blev kaos i mit hoved i situationen og da jeg så også begyndte at græde, så var jeg godt klar over den var helt gal.

Netflix og triste tanker…

Jeg fik min mand til at sygemelde mig efter ferien og så begyndte jeg for alvor at kæmpe for at komme tilbage til mig selv. Det var virkelig svært og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle stille op med mit liv. Min mand og jeg kunne godt se at det ikke var løsningen at vende tilbage til jobbet igen for det vigtigste var at jeg fik det bedre.

Jeg kunne ingenting, bare at stå op om morgenen var en kamp og min mand måtte stå for alt derhjemme og stillede han bare de mindste krav, brød jeg sammen og løb ind under dynen og druknede i spiraler af dystre triste tanker. Familie arrangementer var et totalt “no go” og min datter blev meget påvirket af min tilstand og det pinte mig virkelig. Jeg prøvede med gåture, meditation og forsøgte at hente hende fra børnehaven en gang imellem, men havde det stadig rigtigt forfærdeligt størstedelen af tiden og mit selvværd var helt i bund. Når jeg var alene gik det nogenlunde og tiden blev fyldt ud med netflix i lange baner og jeg prøvede et online stress kursus, men kom ikke rigtig videre med det…orkede ikke noget…

Stressforløb via kommunen…åh nej!

En dag ringede kommunen og bad mig komme til samtale. Jeg fik hjertebanken og endte med at bryde sammen til mødet, hvor sagsbehandleren tilbød mig et stress forløb. Jeg følte straks at det var et krav og ville ikke, men mødte op hos Sirculus i Roskilde. Jeg tog deres test og snakkede med en af deres psykologer. Resultaterne af deres tests var helt utvetydige; mit selvværd var meget lavt og jeg var på vej ind i en svær depression med en angst der prægede mit samvær med andre mennesker, så de gav mig en plads på deres 12 ugers stress og angst forløb.

Et frirum med ligesindede

Jeg skulle komme to gange om ugen fra kl. 10-15 og kunne godt mærke at tanken om, at skulle ud af døren to gange om ugen, pressede mig. Jeg kom dog afsted, hver gang og lærte rigtig meget om mig selv og mine tanker via den kognitive terapiform de bruger hos Sirculus. Til sidst kom jeg faktisk til at holde af at være der og havde det rigtig godt med psykologerne og de andre deltagere. Det var et frirum, hvor der var plads til alle ens tanker og jeg fik hjælp og redskaber til at arbejde med dem og mig selv. På hjemmefronten kunne de også mærke at de var ved at få deres Rikke tilbage…

Nye muligheder viste sig

Tanker om et nyt arbejdsliv begyndte at vise sig igen og en dag i frokostpausen gik jeg ned forbi den lokale helsekostbutik i Roskilde. Jeg delte mine tanker om uddannelse til biopat og arbejde inden for helsebranchen med den søde kvinde i butikken.  Hun lyttede til mig og spurgte, om det ikke ville være noget for mig, at komme i praktik hos hende og få en indsigt i det at være i en helsekostbutik. Så ville jeg måske kunne finde ud af, om det var noget for mig eller ej. Det endte med jeg gav hende mit navn og telefonnummer og gik oplivet og i glad gang tilbage til Sirculus. Jeg ringede til min mand og fortalte ivrigt om det og jeg kunne mærke han var glad for at opleve min gejst over de nye muligheder.

Jeg undersøgte mulighederne med kommunen og ringede tilbage til butikken og fortalte at jeg kunne komme i praktik dernede. Jeg ville dog skulle starte stille og roligt op med få timer om ugen. Så i august 2013 begyndte jeg i helsekostbutikken. I starten var det kun 4-8 timer om ugen, men efterhånden fik jeg flere timer. Jeg var meget ivrig og betjente allerede kunder og brugte kasseapparatet første dag og butiksindehaveren var meget imponeret over min lærenemhed og engagement. Jeg havde stadig mine dårlige dage, men generelt gik det rigtig godt, så da vi nåede efteråret forlængede kommunen min praktik. Jeg kunne mærke en glæde ved at gå på arbejde, jeg følte at jeg igen duede til noget og at det faktisk faldt mig rimelig let at arbejde i en helsekost. Jeg kunne bruge al den viden jeg havde allerede og fik mere ny viden på, hver dag.

Job og uddannelse

Det endte med at jeg var i praktik året ud og december måned var jeg der fuld tid. Det var en lidt hård måned, men jeg klarede den dog alligevel og med hjælp fra butiksejerne og jobcenteret startede jeg på helsevejleder uddannelsen i januar 2014. En uddannelse for medarbejdere i helsekostbutikker, hvor man får god basis viden om branchen, produkter, regler samt kost og ernæring. I mellemtiden blev jeg også tilbudt fast deltidsansættelse i butikken og fik så supplerende dagpenge. Et nyt arbejdsliv kom i gang og førte mig i en en retning som gav mening for mig.

Det vigtigste i livet

Jeg er nu færdiguddannet helsevejleder og er i gang med biopatuddannelsen. Jeg  fortsatte med at arbejde i helsekostbutikken som havde hjulpet mig så godt på vej og fik timer i en anden butik også for at supplere op. Jeg ville kunne få mere udbetalt ved at gå på dagpenge, men i samråd med min familie valgte jeg at acceptere den mindre løn for i stedet at kunne have overskud til mit studie samtidig med job. Efter en del tid i to butikker kunne jeg dog mærke at det tog en hel del på mine kræfter at være to steder. Selvom jeg kun have 16-18 timer ugentlig samlet var jeg ofte mega træt når jeg kom hjem og havde minus overskud. ØV. Så da jeg i april måned blev fritstillet fra den ene butik kontaktede jeg et firma som jeg havde et godt øje til siden jeg mødte ejerne på min helsevejleder uddannelse. Jeg havde lavet lidt demoer for dem i december 2014 og de var bestemt interesserede i mig, da de synes jeg havde gjort det godt på demoerne for dem. Efter en god snak i telefonen kontaktede de mig dagen efter og jeg startede på lageret den næste dag.

September 2015

Jeg har nu fået andre opgaver især med fokus på  kontakt til butikkerne samt demoer på diverse produkter.  Jeg trives rigtig godt og nyder at have fået flere kollegaer. Jeg er rigtig glad for at jeg nu kan samle min energi på en arbejdsplads. Jeg arbejder 25 timer i snit om ugen nu og lidt flere timer når jeg er ude på demo. Jeg skal stadig huske at passe på mig selv i det daglige. Selvom jeg brænder for min nye karriere og det gør mig glad, endelig at have fundet mit ståsted arbejds- og karrieremæssigt, kan dårlige tanker stadig dukke op især når jeg glemmer at passe på mig selv. Jeg skal huske at få tanket op med nydelsesfyldt alenetid og blive ved med at minde mig selv om, at job og uddannelse, trods alt, ikke er det vigtigste i mit liv. Det vigtigste er nu en gang. at jeg har det godt, har overskud, glæde og energi til livet med dem jeg elsker.

Nye muligheder byder sig 2017

I 2016 blev jeg endelig færdig med Anatomi, fysiologi og sygdomslære så nu kan jeg igen fokusere på biopat uddannelsen. Måtte indse at jeg ikke kunne begge dele. Jeg fik nye opgaver hos Naturesource og var en tur i Bristol for at besøge Pukka, som er et brand jeg virkelig er fan af. Det var en dejlig oplevelse med spændende input.
I starten af 2017 fik jeg så en mulighed jeg ikke kunne sige nej til. En mulighed som virker som det næste naturlige skridt for mig. Jeg har fået tilbudt et job på min skole og jeg sagde ja med det samme. Jeg starter i slutningen af marts måned og er så spændt på mit nye arbejdsliv her. Jeg skal nu arbejde 30 timer med en ugentlig fridag så der er tid til studiet. Jeg er stolt af mig selv at jeg er gået fra stress sygemeldt til en hel ny karriere. Så glad.

Januar 2018

Nu har jeg snart arbejdet på mit nye job i et år og har lært en hel masse både arbejdsmæssigt og om mig selv. Jeg skal i næste måned starte på zoneterapi uddannelsen og tage kinesologi kursus. Jeg har haft holdt en del pauser på mit studie, men i slutningen af 2017 kunne jeg mærke at nu skulle jeg i gang med mit studie for alvor. Jeg kunne mærke et flow og en drive og nyder nu at sætte tid af til at studere.  Selvom jeg i perioder, hvor jeg ikke har fået studeret, har tvivlet på om det nu er det rigtige at studere her midt i livet, kan jeg mærke nu at dét er det. Jeg er vild med mit biopat studie og alt det jeg lærer som kan bruges med det samme til at hjælpe mig selv eller andre med at få et godt liv med god energi. ❤️ Planen er at jeg i 2020 vil stå med mit eksamensbevis og vil være færdiguddannet biopat/naturopath ibm og zoneterapeut.

Oktober 2019

Så er der nyt igen. Jeg er nu helt færdig med zoneterapi delen af min uddannelse og har løbende klienter. Er så glad for zoneterapi uddannelsen da den virkelig kan få folk ind i min klinik hjemme. Der er også sket en del jobmæssigt. Jeg er stadig samme sted. Jeg er dog ikke “kun” administrativ assistent(blæksprutte) mere. Mit job er endvidere flyttet til Vedbæk og jeg er nu blevet administrativ skoleleder på Institut for Biologisk Medicin og jeg er så glad for det. Jeg føler jeg får brugt mine pædagogiske evner og kan være med til at sætte mit præg på biopatuddannelsen og skolen. Et spændende job og der er fart på til tider. I hele august og september arbejdede jeg mere end mine 30 timer om ugen, men blev ikke stresset af det. Jeg havde et fedt flow og drive og kunne mærke at det at få en stilling, som var mere mig end blot at være blæksprutte faktisk gav mig mere energi, overskud og glæde i hverdagen. Ja jeg skal stadig huske at have plads i hverdagen til at lade op og lade være med at tjekke arbejdmails i weekenden selvom det, ja tro det eller ej, kan være fristende. Nogle gode støttende kosttilskud pt for mig er KeenMind med bacopa til hjernen suppleret med Omnivital. Sund kost er selvfølgelig det vigtigste og basis, men de kosttilskud giver mig lige det ekstra flow, energi og overskud i meget travle perioder, hvor der er mange bolde i luften. Sikke en masse der er sket siden jeg i 2013 røg ned med stress. Selvom jeg ikke helt er færdig med min uddannelse endnu er det fedt at opleve den udvikling der er sket i mit liv og rent karrieremæssigt, så “tak” stress – du hjalp mig finde en ny spændende vej i mit liv. Stress er noget skidt, men for mig var det et vink med en vognstang om at der skulle forandringer til og det er der kommet. Og tak til min kære mand, datter og familie samt venner for deres støtte i min process og vej fra stress kollaps til arbejdsglæde.

Januar 2020

I 2014 startede jeg jo som tidligere skrevet, min uddannelsen til biopat/naturopath ibm på Institut for Biologisk Medicin. Jeg har så i mellemtiden taget kinesiologi kursus og zoneterapi uddannelsens praktiske moduler. 2020 har jeg så bestemt mig for skal være året, hvor  alle segl skal sættes ind for at blive helt færdig med alle mine studier.

Februar 2020

Så fik jeg søreme endelig færdiggjort ernæringsmodulet og taget eksamen i 3. og 4. del. Nu mangler jeg så kun reguleringsmodulet og selve eksamen i regulering, for at få mit diplom og dermed blive helt færdig som zoneterapeut. Jeg har planer om at blive færdig med reguleringsmodul og eksamen inden sommerferien. Efter sommerferien vil jeg så i gang med symbiose og klientpraktikken som er den sidste del af biopatuddannelsen, hvor man får klienter udefra på selve skolen. På sidste dag i klientpraktikken skal man op til eksamen og gennemføre en hel biopatisk konsultation. Hvis alt går vel, og det skal det, så står jeg i start december 2020 med mit eksamensbevis i hånden og kan gå ind i 2021 som færdig uddannet komplementær behandler. Det bliver dejligt!

Marts 2020

Nu er jeg endelig kommet i gang med reguleringsmodulet. Faktisk et modul jeg har glædet mig rigtig længe til at komme i gang med fordi man her lærer en hel masse om lægeplaner og ekstrakter. Et rigtig spændende modul som jeg lidt tog hul på i 2014 da jeg startede på studiet i sin tid da jeg i startede skøjtede lidt rundt i de forskellige fag istedet for at tage den smarteste lige vej igennem studiet.

Juni 2020

Jeg har valgt at stoppe som administrativ skoleleder og oprettet oprettet egen virksomhed som zoneterapeut og freelancer. Jeg arbejder stadig for Institut for Biologisk Medicin og SUND-FORSKNING blot som freelancer istedet så jeg selv planlægger min arbejdsdag og samtidig har tid til at færdiggøre mine studier. Den 10. juni tog jeg eksamen i regulering og bestod med bravour og har også taget det store førstehjælpskursus hos dansk røde kors, så nu er jeg er færdiguddannet zoneterapeut. Det er så stort, min første rigtige titel siden jeg skiftede karriere for 7-8 år siden efter stresskollaps. Det er spændende ny tid jeg går i møde med eget firma og komplementær behandler. Det næste halve år vil jeg færdiggøre biopatuddannelsen så jeg til december vil blive færdiguddannet biopat/naturopath ibm. Sikke en rejse det har været fra stresskollaps til helt ny karriere.

Oktober 2020

Jeg har nu valgt at fokusere på min virksomhed 100 % og stoppet med at arbejde for Institut for Biologisk Medicin & SUND-FORSKNING. Det føles som det helt rigtige for mig at fokusere på det jeg brænder for og kunne hellige min tid at blive færdig med min uddannelse og udvikle mit firma og min klinik. Jeg har nu i samarbejde med en skøn gammel skoleveninde fået lavet mit helt eget logo og har fået arbejdet en hel med min webside.

December 2020

Jeg er nu færdiguddannet biopat/naturopath i biologisk medicin. Det er så stort for mig at have mit eksamensbevis som biopat efter så mange års studier. Min webside er nu blevet opdateret og udvidet med info om mine ydelser og det jeg kan tilbyde i min Klinik energi til livet nu.  I samarbejde med min mand har jeg fået lavet et super flot A-skilt som nu står ude foran vores hus så vores lille lokalsamfund kan se jeg eksisterer.

Jeg glæder mig til i 2021 at udvikle min virksomhed og hellige mig livet som behandler med egen klinik. Jeg er nu færdig med mange års studier og kan nu fokusere på det jeg har lyst til og det er vildt, mærkeligt, dejligt og også helt underligt. Jeg bliver faktisk lidt rørt over at tænke på at jeg i 2020 har fuldført to uddannelser og blevet 100 % selvstændig med eget firma og klinik hjemme. Det er så sejt og da jeg i 2013 gik ned med stress for anden gang havde jeg nok ikke forestillet mig at nå dertil. Men jeg fuldførte, jeg nåede mit mål. Jeg kunne godt finde mig selv igen og få en ny karriere.  Den gang, hvor jeg sad sygemeldt hjemme og følte mig helt lost, men prøvede at finde ud af, hvad jeg gerne ville med mit liv istedet for at være pædagog, var biopat faktisk på min liste og det virkede helt urealistisk. Det endte med at tage 7 år, men jeg kom i mål og nu jeg er et helt andet sted end tilbage i januar 2013, hvor det hele ramlede for mig.

Sikke en rejse. Jeg skal som selvstændig stadig huske at bevare balancen mellem arbejdsliv og fritid især nu, hvor jeg selv styrer det 100 % og laver noget jeg brænder for. For livet er andet end arbejde og familien og nuet skal jeg også huske at nyde selvom firmaet trækker i mig.

Håber min rejse kan være en inspiration for dig som måske sidder midt i en stress sygemeldig og ikke ved, hvordan du nogensinde bliver dig selv igen.  Tak fordi du læste med. <3

 

Kosttilskud der hjalp/hjælper mig i min process

Søvnløshed: Melissa, Coffearon, Dormi, Neurexan, Pascoflair.

Depression: Velzina (2 kapsl morgen og ved sengetid)

Mere energi og overskud: Arctic Root (Rosenrod), All Energy, Q10, Omnivital, KeenMind & Ginsana

Vitaminer og olier:  Cod liver oil flydende eller eskimo 3, Cal Mag med D og K vitamin, OmniX, D-vitamin og Mega B Stress

OBS: Tag ikke bare ekstra kosttilskud uden samråd med behandler eller egen læge og husk at have den psykiske del med og få bearbejdet svære tanker, følelser osv. med en proffessionel. Det som virkelig rykkede noget hos mig var den kognitive terapi, som gav mig gode redskaber til at forholde mig til de negative tanker og arbejde med dem.

Andre værktøjer ved stress

Blid motion såsom yoga og gåture

Guidede meditationer

Mindfullness

Do what you like, gør ting som du godt kan lide, vinterbadning, se en god film, gå en tur, snak med en god ven og lyt til god musik. Hold dig fra det som du ikke har lyst til, dette er især vigtigt, hvis du er røget helt ned

Få massage

Psykolog eller anden terapiform som kan hjælpe dig med at forholde dig til de tanker og følelser som dukker op

TRÆK stikket ud og tillad dig selv at sove når du er træt osv.

Husk

“Stress ikke er et tegn på svaghed, men et tegn på, at man har prøvet at være stærk for længe”

Hvis du vil læse mere om stress har Urteskolen skrevet en interessant artikel om stress og dens fysiologiske påvirkning af kroppen og hvilke mangeltilstande i kroppen den kan føre til samt om brug af de adaptogene urter ved stress. Artiklen er skrevet af Birgith Broberg

Læs den her: http://www.urteskolen.com/stress.asp

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *